Jobba i Barcelona – hur fungerar det?

För vissa kanske en resa till Barcelona stillar begäret av att komma bort hemifrån, men för många människor där ute kan det vara spännande att faktiskt flytta till ett nytt land. Det ger dig en chans att se nya miljöer, upptäcka nya kulturer och dessutom prova på nya yrken. Om du bestämmer dig för att flytta till Barcelona under en längre period kanske du har med dig en buffert på pengar att leva på, men förr eller senare behöver du såklart också ett jobb. Så hur fungerar det egentligen att skaffa ett jobb i Barcelona, och vad kan man jobba med?

Jobb – visum, regler och villkor

Den största fördelen med att flytta till Barcelona för dig som vill jobba där, är såklart att du som EU-medborgare kan bo och jobba i andra EU-länder utan arbetstillstånd eller visum. Om du planerar att jobba i staden i mer än 3 månader behöver du dock ansöka om ett spanskt identitetsnummer, och bli spansk medborgare. Det gör du via en svensk ambassad, eller här i Sverige innan avresa.

Om du har fått ett jobb i Barcelona kan din arbetsgivare med största sannolikhet hjälpa dig att få ett identitetsnummer, såväl som öppna ett bankkonto för att inte få problem med avgifter och skatter. Huruvida du löser detta beror såklart på var du ska jobba och vad du ska jobba med, men det lättaste är alltid att tala med din arbetsgivare eller en svensk ambassad.

Vad kan du jobba med?

Så, vad kan du jobba med? Svaret är egentligen allt. Det finns otroligt många möjligheter för jobb i Barcelona och oavsett vilken erfarenhet eller utbildning du har kan du i princip alltid hitta jobb. Det finns många tjänsten inom försäljning hos företag som har kontor i Sverige och utomlands, som även finns i Barcelona. Det är ett bra alternativ för dig som inte har någon vidareutbildning och kanske bara vill testa att jobba utomlands ett tag.

Om du däremot har en utbildning kan du få jobb i princip var som helst, förutsatt att det inte finns några krav på språk eller dylikt. I Barcelona är det många inom affärsvärlden som talar engelska, och det finns dessutom svenska skolor och sjukhus som man kan ansöka om jobb hos.

Jobba hemifrån är alltid ett alternativ

Om du har ett eget företag, eller jobbar med ett yrke som tillåter dig att arbeta hemifrån är det såklart ett bra alternativ. Många företag som är verksamma i Barcelona tillåter med största sannolikhet dessutom distansarbete för sina anställda.

Att jobba hemifrån i Barcelona kan ge dig många fördelar. Du kan lägga upp dina dagar som du vill och samtidigt ha tid att gå ut och upptäcka staden. Kanske tar du med dig datorn och jobbar på ett kafé i närheten av din bostad?

Vissa jobb kräver språkkunskaper

Som vi nämnde tidigare finns det många yrken som kräver att du kan tala spanska. Det är i och för sig något som kan vara bra att kunna oavsett yrke, om du planerar att bo i Barcelona en längre tid. Om du inte har några vidare kunskaper inom det spanska språket är det enkelt att lära sig genom lektioner eller kurser, som finns att ta runt om i staden.

Så där har ni det – allt man behöver veta för att jobba och leva i Barcelona. Det finns såklart andra viktiga saker som spelar in i ekvationen, men det sparar vi till en annan dag. Kom ihåg att alltid se över vad som gäller för dig i din yrkesroll om du bestämmer dig för att prova lyckan i vackra Barcelona.

Bra länkar:

https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/spanien-madrid/aktuellt/nyheter/svenska-konsulatet-i-barcelona/

https://www.sveriges-konsulat.com/se/11418/Sveriges-i-Barcelona

https://workwide.se/bo-och-arbeta-i-barcelona/

https://se.indeed.com/jobs?q=Barcelona&l=&vjk=09233ac1b5541eed

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait