Turistens Barcelona

Den katalanska kuststaden Barcelona är en stad satt i förändring. Här samsas det gamla historiska Katalonien med det nya Spanien i en skön harmoni. Katalanerna som bor i staden är ett stolt folk med starkt identitet som bygger för framtiden, lever för dagen och avgudar sina fotbollspelare.

Befolkningen

Barcelona är Spaniens näst största stad med nästan 1,6 miljoner invånare. Med omnejd bor det över 3 miljoner invånare här. Om man slår ut antalet människor per kvadratkilometer är Barcelona en av världens mest befolkningstäta städer. Staden växte under industrialiseringen snabbare än den utvidgades och området dit Barcelona kan växa är begränsat. Berg och kust begränsar ytan. Många av invånarna är av arbetarklass eller har arbetarbakgrund tack vare att staden är den mest industrialiserade av alla. Medvetenheten om bakgrunden och stoltheten över detta är också stor.

 

Språket

I Barcelona räknar man sig som katalan i första hand, spanjor i andra hand. Katalonien är ett ganska självstyrande område och kommer före den spanska nationaliteten. Förstaspråket är därefter. Här talar man katalanska och spanska, i den ordningen. För den som vill göra sig förstådd i Barcelona fungerar självklart spanska. Katalanskan har tack vare den starka regionala identiteten hållit ställningarna. Skyltarna på gator och torg är dock skrivna på spanska. För den som är nybörjare i språket kan det vara trevligt att lära sig några grundläggande fraser på spanska istället. Det öppnar upp för viljan att kommunicera. Många kan engelska men det är inte alla som gör det, eller vågar försöka.
 

Klimat

Som den medelhavsstad Barcelona är åtnjuter invånarna och besökarna här ett behagligt medelhavsklimat. Somrarna är varma men blir sällan heta tack vare havsbrisar som sveper in i området. Medeltemperaturen även under högsommar håller sig på behagliga 25 grader. Vintrarna är mycket milda. Det förekommer faktiskt snö, men det är sällan. Ungefär vart femte år trillar några flingor ner över staden.

Maten

Det är missvisande att säga att det finns mycket restauranger i Barcelona. Det finns nämligen nästan hur mycket som helst att välja på. Och är det något som man gör i Barcelona så är det att äta gott. Maten här är präglad av klimatet, närheten till havet och den inspiration som invånarna i staden fått genom sin handel med andra länder.

Det katalanska köket har blivit vida berömt och vinner alltmer mark även internationellt. Och här är det inte något ”nouveau” eller nydanande som gäller. Här gäller traditionella recept och en stolthet för seder, bruk och lokala varor. Är det något Barcelona är känt för så är det sin Paella, vilket också kan ses som en symbol för det katalanska köket. Här förenar man gärna fisk och kött i en och samma rätt. Höna med räkor är en annan specialitet, på katalanska kallad mar i muntanya. Grönsaker är en annan viktig del i matlagningen. Lök, kronärtskockor, tomater och zucchini är vanliga och ska skördas mogna och vara dagsfärska. På hösten är olika svampar från skogen runt området en extra krydda i maten. I hela Spanien är dessutom charkuterier populära. Barcelona är inget undantag.

I Spanien som helhet äter man gärna sent och liksom i många andra områden kan man antingen välja en finare restaurang med en riktig middag, eller gå från bar till bar och prova på de olika tapas, smårätter, som barerna erbjuder. Ett tips från de boende till alla resenärer är att man absolut inte ska äta på La Rambla. Priserna är hutlösa jämfört med andra områden i staden. Överallt annars kan man göra fynd!
 

Fotbollens stad

Om det är någon stad som är huvudstad för fotboll kanske det är Barcelona. Hemmalaget FC Barcelonas spelare ses här som halvgudar och fotbollen engagerar hela staden. Henke Larsson har blivit odödlig genom sina spel här på huvudarenan Camp Nou, en arena som givetvis också är hemmaarena för FC Barcelona. Camp Nou är känd för sin fantastiska inramning av fotbollsmatcher, med hjälp av dess hängivna supportrar.
Sagrada_Familia1