Barcelonas Stadsdelar

Barcelona är en sann hamnstad och allting utgår från hamnen. Genom staden går den kända gatan La Rambla och delar staden i en östlig och en västlig del. För att vara en europeisk stad är staden mycket tätt befolkad och det är nära till allt. Det är också ganska lätt att hitta i staden, som är tydlig uppdelad i olika områden.

Centrum

Barcelona är en tät stad med få parker i själva centrum. Parkerna är genomgående placerade som en ring utanför staden. Det finns dock en park i staden som är värd ett besök. Det är Parc de la Ciutadella. På sommaren samlas gammal som ung, par som familjer till en folkfest utan dess like. Många turister missar denna oas, tyvärr. Den stora gatan är La Rambla utgör utgångspunkten för de flesta besökares tillvaro i staden. La Rambla är en krokig boulevard (egentligen flera som vindlar sig genom staden) och som går igenom stora delar av staden. Här händer det alltid något. I gathörnen står artister och underhåller. Gatan, eller gatorna som det egentligen handlar om, slutar vid havet. Där finner man en hamn, ett vackert lyxhotell och en staty av Cristóbal Colón.

Ciutat Vella

Ciutat Vella betyder den gamla staden och det är precis vad det är: Barcelonas gamla stadsdel. I Ciutat Vella finner man kärnan Gótic och områdena El Raval, Ribera, Gràsia och Barceloneta. Gótic är ett bra namn på själva kärnan. Här ligger gotiska hus som stammar från 1300-talet. Bland annat stadshuset, regeringspalatset, börshuset och det gamla sjukhuset (idag ett museum) byggdes på den tiden.

I själva stadskärnan finner man några av de mest välkända av stadens alla museer. Här ligger Picassomuseet, ett måste för alla som besöker Barcelona, hur kort vistelsen än är. Här ligger också La Sagrada Familia, Gaudis mästerverk som aldrig blev klart. Man håller på att färdigställer det än, enda sedan byggnationen påbörjades år 1882. La Barceloneta är den del av Ciutat Vella som ligger vid hamnen. Vid hamnen ligger ett vackert citadell och invid det finner man många gamla bostadshus med vackra små tomter. Ribera är de gamla hantverkskvarteren i staden, fortfarande vitala och levande.

Invid La Rambla i Ciutat Vella ligger El Raval. El Raval var en gång i tiden en förstad till det ursprungliga Barcelona, men kom snabbt att bli en del av staden. Husen är pittoreska här, och gränderna trånga. Kulturlivet blomstrar i de små kvarteren. El Raval är just nu en stadsdel i förändring. För bara några år sedan var detta ett nedgånget kvartersområde dit prostituerade och utslagna sökte sig. Nu börjar området att bli riktigt inne och många av husen renoveras. Hela området skyddas av speciella bygglagar, för att bevara bebyggelsen, varav en del av den stammar från medeltiden. Det är just nu här det händer när det gäller Barcelona och El Raval klassas som ett av de mest spännande och livliga områdena i hela staden.

Desto tryggare och lugnare är det i Gràsia. Stadsdelen består av trånga gränder och vackra byggnader men utan det vimmel av butiker, caféer och folk som man kan finna i El Raval. Här är det hög status att bo som spanjor och området räknas som mycket trendigt. Om man tycker om design är det till Gràsias inredningsbutiker man ska bege sig.

L’Eixampe

L’Eixampe är en stadsdel som byggdes upp helt och hållet på 1800-talet. Det var under industrialiseringens dagar och staden växte i en enorm takt. Det gav ett skriande behov av bostäder och L’Eixampe är ett av de områden som bildades under den tiden. I L’Eixampe finner man Quadrat d’Or, den gyllene kvadraten, ett område med vacker art nouveau fylld med butiker. Quadrat d’Or klassas av barcelonaborna som ett av de bättre i staden att shoppa på, vilket säger en hel del om området. Utmed gatan Gaudí Passeig de Grácia finns förutsättningar att hitta den rätta märkesbutiken. Här ligger Vuitton, Gucci, Desigual och andra märkesbutiker på rad. Dessutom finns det många restauranger, barer och caféer för trötta fötter.

Sant Martí

De östra delarna av Barcelonas kustområde utgörs av stadsdelen Sant Martí. Här sker omfattande ombyggnationer och området är liksom Le Raval ett av de mest innovativa och spännande i Barcelona just nu. För bara några år sedan var området en klassisk arbetarstadsdel med tung industri och arbetarbostäder på rad. Det var den fattiga stadsdelen i Barcelona. På senare tid har stadsdelen förändrats markant. Nu byggs nya komplex upp med fantastisk arkitektur, en arkitektur som är unik för staden och i många delar mycket katalansk. Förändringen är under pågående process, och fortfarande kan man finna mängder med äldre bostadshus med arbetarbostäder i området.