Ta Sig Till och Runt Barcelona

Barcelona är begåvat med bra kommunikationer. Resor till och från Barcelona går smidigt via flyg eller tåg, ett transportmedel som blir allt viktigare för inrikestransporter. I själva Barcelona finns en mängd olika transportmedel att välja mellan, allt efter tycke och smak.

Flyg

Det finns tre olika flygplatser i anslutning till Barcelona. Den största av dem är är El Prat International Airport, med IATA-koden BCN. Den ligger bara 1,2 mil väster om centrum. Girona och Reus är de två andra och de ligger nästan 10 mil från Barcelona. De har IATA-koderna GRO respektive REU. Till dessa går mestadels lågprisflygen. Från flygplatserna Girona och Reus går framför allt Ryanair.


Från största flygplatsen El Prat går det flera typer av kommunikationsmedel. Det vanligaste sättet att ta sig in till staden på är via blåfärgade flygbussar eller med taxi. Flygbussarna kostar ungefär 4 euro och taxiresan kan landa på en nolla till, det vill säga ungefär 40 euro. Det är många som glömmer att det faktiskt går utmärkta pendeltåg rakt in till Barcelona. Det är ett snabbt och enkelt alternativ, särskilt om man vill ta vidare kommunikationsmedel för att komma till hotellet i staden. Dessutom håller man på att bygga ett snabbtåg till och från flygplatsen.

Tåg

Det finns två stora centralstationer i Barcelona. Den ena heter Estació de Barcelona-Sants och är den som tar emot tåg från övriga Spanien. Den andra stationen har namnet Estació de Franca och det är den gamla huvudstationen. Det planeras även en till centralstation i staden, i linje med den utbyggnad som sker i Barcelona just nu. I hela Spanien byggs tågnätet ut för fullt och staten satsar starkt på extremt bekväma höghastighetståg. Över stora delar av Spanien går höghastighetståg värda namnet och numera är det nästan att föredra tåget för resor inrikes i landet.

Lokaltrafiken

Det finns en mängd olika alternativ att ta sig runt på i staden. Spårvagnar, bussar, tunnelbanan, förortståg och pendeltåg ser till att göra listan komplett och täcker nästan alla områden inom och utanför Barcelonas centrum. Det är aldrig långt till en station.

Spårvagnarna är det senaste tillskottet och de började köra år 2004 efter att ha tagits bort i början på 1970-talet. Spårvagnarna håller mestadels till i centrum och är ett ypperligt sätt att se staden samtidigt som man åker från punkt a till punkt b.

Annars är tunnelbanan det snabbaste alternativet. Tunnelbanan är långsträckt och det finns hela nio olika linjer att åka på och har igång trafiken mellan 5 på morgonen och midnatt. På helgerna sker även nattrafik. Till dess kommunikationsmedel kommer två olika bergsbanor som ingår i kollektivtrafiken. Dessa kanske inte behövs för att ta sig runt, men det är en fantastisk utsikt från bergsbanorna över hela staden.

Lokaltrafiken får man tillgång till genom att lösa biljetter, helst i förväg. Det billigaste alternativet är ofta att köpa en förköpsremsa med 10 resor. Då kostar resan inte mer än dryga 7 kr. Man kan även lösa dagsbiljett, och dygnskort som gäller i olika dygn.

Båt

Som den stadshamn Barcelona är går det givetvis färjor och båtar till och från andra städer och öar i Medelhavet. Reguljära förbindelser finns med de baleariska öarna, Rom, Genua, Livorno och Tanger. Därtill kommer en mängd olika kryssningsfartyg till hamnen för att lägga till över en dag eller ett dygn.

Cykel

Det blir alltmer populärt att cykla i Barcelona. Det är inte alla områden som är lämpliga för just cykel. De är helt enkelt för trafikerade och farliga för cykelturisten för det. Men flera områden är bra cykelområden och de blir alltfler. Det är däremot ganska dyrt att hyra cykel här. Runt 200 kr per dag får man vara beredd att betala för att få tag på en bra cykel.

Bus Turistic

Bussen går i en ringlinje över hela staden och går förbi nästan varenda sevärdhet i Barcelona. För den som verkligen vill ta del av hela Barcelona är bussen ett utmärkt alternativ att upptäcka staden på. Det finns en röd linje som trafikerar den norra delen och en blå linje som trafikerar den södra delen av staden. Man köper helt enkelt en endags- eller tvådagsbiljett och hoppar på och av när man vill under den tiden. På sommaren finns ännu en linje med grön färg som går utmed stranden och trafikeras med ett mellanrum om 5-10 minuter.